Menu

Izjava za potovanje izven občine prebivališča (COVID-19)

Nejc Novak, LL.M. (UCL) / Gospodarsko pravo /

S predmetno aplikacijo lahko hitro in enostavno pripravite pravno pravilno izjavo, ki je trenutno potrebna za zakonito potovanje izven občine vašega bivališča. Uporaba aplikacije je brezplačna. 

V aplikaciji lahko izjavo elektronsko podpišete in si jo shranite na mobilni telefon ali pa jo natisnete. Aplikacija vam bo ponudila tudi informacijo glede tega, ali izjavo sploh potrebujete, in kakšna dokazila oz. priloge so potrebne.

Čeprav smo mnenja, da skladno z zakonodajo zadostuje tudi izjava v elektronski obliki, vam v izogib nepotrebnim zapletom predlagamo, da jo natisnete in tudi lastnoročno podpišete, če imate to možnost na voljo. 

Kliknite tu za pripravo izjave za potovanje izven občine prebivališča

Pogosta vprašanja

Ali je elektronski podpis pravno zavezujoč?

Da, elektronski podpis je skladno z Zakonom o elektronskem poslovanju in elektronskem podpisu (ZEPEP) pravno zavezujoč.

Ali moram izjavo natisniti ter ročno podpisati ali zadostuje, da imam elektronsko podpisano na mobilnemu telefonu?

Vladni odlok zahteva, da imate pri sebi lastnoročno podpisano izjavo. Iz tega razloga in razloga praktičnosti pri srečanju z nadzorom (Policija ali Zdravstveni inšpektorat) vam svetujemo, da izjavo natisnete.

Obenem pojasnjujemo, da se skladno z Zakonom o elektronskem poslovanju in elektronskem podpisu (ZEPEP) elektronskim listinam in podpisom ne sme odreči veljavnosti ali dokazne vrednosti samo zaradi elektronske oblike.

Kaj naj storim, če Policija ali Zdravstveni inšpektorat nista zadovoljna z elektronsko podpisano izjavo na mobilnemu telefonu?

Prijazno jim pojasnite, da skladno z Zakonom o elektronskem poslovanju in elektronskem podpisu (ZEPEP) elektronskim listinam in podpisom ni dopustno odreči veljavnosti zgolj zato, ker so v elektronski obliki. Prosite jih, da izjavo vseeno upoštevajo in jim pojasnite praktične težave pri pripravi izjave v tiskani obliki, kot je odsotnost tiskalnika ipd.

Pojasnjujemo tudi, da smo tako Policijo kot Zdravstveni inšpektorat prosili za njihovo stališče glede tega vprašanja, vendar odgovora nismo prejeli.

Potrebujem dodatna pojasnila ali pa imam predlog za izboljšavo. Na koga se lahko obrnem?

Na voljo smo vam za pomoč preko klepetalnice (spodaj desno) in vseh drugih kontaktnih podatkov, ki jih najdete na naši spletni strani.

Ali shranjujete moje osebne podatke?

Ne, aplikacija ne shranjuje vaših osebnih podatkov.

Spremembe na aplikaciji

Dne 14.4.2021 smo aplikacijo osvežili, in sicer:

  • je zdaj skladna z odlokom Vlade RS, objavljenim dne 9. aprila 2021,
  • upošteva izjemo za cepljene osebe, in tudi izračuna ali je od cepljenja s cepivom posameznih proizvajalcev preteklo že dovolj časa.

Dne 31.03.2021 smo aplikacijo osvežili, in sicer je sedaj skladna z odloki Vlade RS, objavljenimi dne 29.3.2021, ki predvidevajo ponovni “lockdown” za obdobje od 1.4.2021 do dne 11.4.2021.

Dne 28.11.2020 smo aplikacijo nadgradili in izboljšali, in sicer:

  • bolj logično sosledje vprašanj,
  • dodatna pojasnila glede ustreznosti razlogov za pot,
  • bolj jasna in pregledna ločnica glede zahtevanih dokazov za pot,
  • integrirana pojasnila glede okoliščin poti.

Dne 25.12.2020 smo aplikacijo osvežili, in sicer:

  • dodali pojasnila glede omejitev v času novoletnih praznikov,
  • dodali izjemo izvajanja individualnih športnih aktivnosti ali gibanja v naravnem okolju.

*** Uporaba spletne aplikacije ne predstavlja odvetniškega pravnega nasveta, ampak praktično orodje za enostavno pripravo izjave za potovanje izven občine prebivališča. Če potrebujete pravni nasvet, nas prosimo kontaktirajte. ***